Păi… despre ce vorbim noi aici, domnule?

Standard

”Păi.. despre ce vorbim noi aici, domnule?”, de Cătălin Ștefănescu (realizatorul emisiunii Garantat 100%), s-a jucat în unica  sală de spectacole a municipiului, mai insalubră cu fiecare întâlnire, îndemnându-ne să fim cenușii și neadecvați la întâlnirile de top cu arta.pai-despre-ce-vorbim

George Mihăiță (Cocoșilă atotștiutor) și Marcel Iureș (Moromete înțeleptul filosof) au fost pe urmele ”Moromeților”, într-un timp ce trece lent, așezat, la taclale, tocând lumea și pe cei pe care-i cunosc, într-un dialog ”filosofic” despre viață, despre viața rurală, un dialog cu nuanțe fataliste, care sancționează prostia omniprezentă și are izul unor năzuințe imposibil de înfăptuit.

Umor ascuțit, rafinament, replici ticluite, gânduri răzlețe ce nu dau pace, întrebări existențiale, emoție și artă dramatică puse în valoare de două personaje reale, din ruralul mereu actual.

Dialogul imaginar cu Nilă și Paraschiv a provocat emoție, tristețe, ne-au umezit ochii, chiar lacrimi pentru cei sensibili, invocând resemnarea personajelor pentru ceea ce avem de petrecut în viață, nostalgic și dramatic la amintirea destrămării familiei.

Mesajul subînțeles al spectacolului s-a referit la nevoia de școală care ar putea schimba ceva în societate, în orice societate, a fost transmis cu replici ironice, la fel de actuale și azi, în dialogul tatălui cu Ilie, copil care nu prea avea argumente pentru ceea ce-i place și pentru ceea ce i-ar oferi școala.

Bucuria unui spectacol reușit a fost dublată de receptivitatea unui public de calitate dintr-o societate stratificată, un public receptiv, atent la replici și la nuanțe (deși s-a mai auzit stridența telefoanelor (ne)urgente).

Așadar, ironie, tristețe, resemnare, vorbe de duh, o lume neînțeleasă, actuală, adusă în scenă în regia lui Alexandru Dabija.

Mulțumesc!

Spectator TV

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s