Ecouri ale activităților desfășurate în Săptămâna Educației Globale

Standard

Săptămâna Educației Globale s-a desfășurat în perioada 17- 21 noiembrie 2014 având tematica ”Securitatea alimentației”.

Asigurarea securităţii alimentare reprezintă, în societatea contemporană, nu numai o problemă vitală pentru o mare parte a populaţiei globului, ci şi o cerinţă majoră pentru desfăşurarea normală a vieţii. Prima condiţie a existenţei unui individ este hrana – o problemă de actualitate, globală, la începutul mileniului trei. Eg7

Prin diversitatea activităților desfășurate în școlile sucevene au fost realizate obiectivele cetățeniei globale care se referă la:

  • Conștientizarea trăirii într-o lume globalizată și a rolului nostru ca cetățeni ai acestei lumi
  • Atitudini de respect pentru diversitate și abilități de comunicare interculturală
  • Înțelegerea cauzelor și a efectelor problemelor majore care afectează lumea
  • Oportunități de a concepe si a lua măsuri pentru a face lumea un loc mai echitabil și durabil.

În școlile din județul Suceava s-au desfășurat activități de informare, conștientizare sau de responsabilizare a elevilor și părinților față de: risipa alimentelor, sănătatea hranei, responsabilitatea socială, sărăcia, zone dezavantajate, conservarea hranei, protecția consumatorului, antreprenoriat, sănătatea solului și a mediului, desfășurându-se campanii de informare, activități interactive, proiecte, simpozioane, parteneriate și workshopuri.

ExEG2emple de activități:

1087 de elevi, cadre didactice și părinți de la Școala Gimnazială nr.3 Suceava au participat la activități care au promovat: „Hrană sănătoasă – copii sănătoși”, „Securitatea alimentației”, „Suntem ceea ce mâncăm”, „Copilul sănătos și alimentația corectă”, „Info –stil de viață durabil”, „Sănătatea hranei”, „Natural = normal”.

Școala Gimnazială Ipotești: ”De la produsul agricol la aliment”, sceneta ”Plantele medicinale și tabletele”, activitate caritabilă ”Dăruind vei dobândi” – vizită la un centru de plasament; Colegiul ”Andronic Motrescu” Rădăuți: proiectul ”Mens sana in corpore sano”; Colegiul Silvic ”Bucovina” C. Moldovenesc: 21 de activități de dirigenție, având ca temă generală ”Alimentația sănătoasă a adolescentului”, care au avut ca scop conștientizarea în rândul elevilor a rolului important pe care îl are o alimentație sănătoasă în  dezvoltarea lor armonioasă.

Activitățile de la Școala Gimnazială  nr.4 Vatra Dornei au avut scopul de a conștientiza apartenența la oEG9 lume globală şi a rolului de cetăţeni ai acestei lumi desfășurând proiectul ”Fii responsabil. Informează-te. Acționează!”. Școala Gimnazială „Mihail Sadoveanu” Fălticeni a abordat cu precădere aspecte referitoare la ”Risipa de alimente”: ”2014- Anul luptei împotriva risipei de alimente”,”Portretul robot al risipitorului de alimente”, ”Risipa de alimente în orașul/satul meu Manifest-rap, manifest-rock.”

Siguranța alimentației și protecția consumatorului au fost teme dezbătute la Școala Gimnazială Bănești, Liceul cu Program Sportiv Suceava, Școala Gimnazială Vama, Școala Gimnazială ”Nicolae Labiș”Mălini, Colegiul ”Vasile Lovinescu”Fălticeni, Școala Gimnazială Dolheștii Mari, Școala Gimnazială Preutești, Școala Gimnazială Stulpicani, Colegiul Tehnic ”P.Mușat” Suceava, obiectivele pEg8roiectelor au avut în vedere promovarea obiceiurilor alimeEG4ntare sănătoase, manifestarea unei atitudini de responsabilitate față de regimul propriu de viață, precum și înțelegerea cauzelor şi a efectelor problemelor majore care afectează lumea, cum ar fi sărăcia, foametea.

Activitățile de la Școala Gimnazială Comănești au avut motto-ul „Sănătatea nu este totul, dar fără sănătate totul este  nimic” (Arthur Schopenhauer). Elevii și profesorii au  realizat o revistă care a promovat alimentația sănătoasă.Hrana sănătoasă a fost promovată și în activitățile desfășurate la Școala Gimnazială Sucevița, Școala Gimnazială Poiana Stampei, Școala Gimnazială Voievodeasa, Școala Gimnazială Corocăiești, GPP ”Prichindel” Suceava, Școala Gimnazială Bosanci.

Conștientizarea importanței păstrării unui sol curat pentru producerea unor alimente sănătoase a fost scopul acțiunilor care s-au desfășurat la Școala Gimnazială Milișăuți

Parteneriatul dintre Colegiul Economic ”D. Cantemir” Suceava și Liceul „Regina Maria” Dorohoi, județul Botoșani au avut la bază activități educative pentru o sănătate mai bună în cadrul proiectului ” Alimentație sănătoasă”.

Secretele bucatelor din cămară au fost deconspirate la Colegiul de Artă ”C. Porumbescu” Suceava, Școala Gimnazială Verești, Școala Gimnazială ”Mihai Eminescu” Rădăuți.EG12

O inițiativă originală au avut elevii de la Școala Gimnazială ”Jean Bart” Suceava realizând un ”Carnet de sănătate a alimentației” realizând: exersarea principiilor de bază ale unei nutriții sănătoase, într-un mod atrăgător si adecvat vârstei, dezvoltarea unor obiceiuri alimentare sănătoase, schimbarea atitudinii față de diversitatea alimentelor sănătoase/nesănătoase.

Școala Gimnazială nr.4 Suceava a desfășurat o campanie stradală de informare ”Nouă ne pasă!” și ”Eco Mesage- Știați că?”.

304 persoane din coEg10munitate au fost informate despre obiectivele Educației pentru Dezvoltare Durabilă şi un stil de viaţă sănătos, respectiv securitatea alimentaţiei la Școala Gimnazială Șcheia.

De asemena, 360 de preşcolari ai grădiniţei G.P.N. ”Țăndărică” Suceava au participat la activități specifice: “Mofturel nu vrea defel alimente sănătoase, ci numai foarte gustoase”(60 de preşcolari ai grupei mici), “Felii de fructe vesele şi legume dolofane”(65 preşcolari de grupă mijlocie), “Lanţul vitaminelor”(22 copii de grupă mare),împărţire de flayere (30 preşcolari de grupă mare), etc. GP11Prin joc şi poveste copiii şi-au consolidat şi verificat cunoştinţele despre alimente şi rolul lor pentru organism. Specialişti pediatri şi nutriţionişti au fost implicaţi în activităţi directe cu 80 de părinţi, care a oferit secretele unei nutriţii sănătoase şi repere privind optimizarea stilului de viaţă şi mai ales a comportamentului alimentar al copiilor. La baza acestor activităţi s-au aflat răspunsurile unui chestionar aplicat unui nr. de 150 de părinţi din G.P.N. “Ţăndărică”.

Schimbarea obiceiurilor alimentare incorecte  a fost scopul activităților desfășurate la Liceul Tehnologic Cajvana, activități la care au participat peste 500 de elevi ai liceului. Exemple de activități: ”Fructele toamnei”, ”Alimentaţia sănătoasă în şcoală”, ”O gustare sănătoasă”.

Alimentația sănătoasă și pachetul de la școală au fost teme cuprinse în programul activităților extrașcolare a elevilor de la Școala Gimnazială Pătrăuți, Școala Gimnazială ”I.Ciurea” Fălticeni ”Cum mâncăm, ce mâncăm, în pauza școlară”. Proiectul ”Produse ecologice- produse care ne schimbă viața” de la Colegiul Tehnic de Industrie Alimentară Suceava a cuprins activităţi cum ar fi: „Asigurarea securităţii alimentare, o datorie comună”, „Fructele şi legumele între util şi frumos”, „Informare corectă, comportament responsabil”. La același liceu s-a desfășurat un proiect de amploare CIBUS SANUS IN CORPORE SANO (Alimentație sănătoasă în corp sănătos).EG11

”Sfaturi pentru o viață lungă și sănătoasă” au fost primite de elevi, părinți și cadre didactice la Liceul Tehnologic Solca,Școala Gimnazială Moara Nică, Școala gimnazială nr.2 Marginea, Colegiul Tehnic ”M. Băcescu” Fălticeni.

Un decalogul al alimentației sănătoase s-a realizat în cadrul activităților desfășurate la Școala Gimnazială Fundu Moldovei.

Activitățile Săptămânii Educației Globale vor continua în cadrul unor proiecte inițiate în această săptămână și care vor fi evaluate în săptămâna ”Școala Altfel – Să știi mai multe, să fii mai bun”.

O prezentare succintă a activităților desfășurate în școlile județului Suceava găsiți aici:

Saptamana_Educatiei_Globale_14_Suceava

Tatiana Vîntur

inspector pentru educație permanentă

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s