Tinerii în viața comunității

Standard

În perioada 1-5 octombrie 2014 s-a desfăşurat a doua etapă a Concursului naţional de dezbateri academice din cadrul proiectului naţional Tinerii în viaţa comunităţii . Proiectul a fost finanţat de Ministerul Tineretului și Sportului și de Ministerul Educației Naționale. Competiția s-a desfășurat în judeţul Bacău, la Slănic Moldova.

Activitatea a fost onorată de prezenţa d-lui Romeo Moşoiu, consilier al ministrului Educaţiei şi susţinător al proiectului și de prof. Ciprian Zaharia, preşedinte al ARDOR Moldova.dezbateri1

28 de echipe compuse din trei membri au participat la această adunare de debateri iar arbitrajul a fost asigurat de profesori coordonatori, traineri cu o prodigioasă experiență în domeniu. Echipele au fost formate din elevi din diverse cluburi de dezbateri ale țării, opțiunea de a fi mixați având rolul de a muta accentul de pe latura competițională pe cea formativă.

La concurs au participat peste 80 de liceeni, membri ai Consiliului Naţional al Elevilor, Consiliilor Judeţene ale Elevilor şi Consiliilor Şcolare ale Elevilor, selecţia acestora fiind făcută pe baza unor criterii stabilite de noua formă de organizare a asociaţiilor de dezbateri: Federaţia Asociaţiilor Reprezentative de Dezbateri prin Educaţie.

Noutatea acestui eveniment a constat în faptul ca s-au organizat dezbateri în doua formate: Karl Popper, dedicate elevilor începători şi World Schools pentru elevii cu experienţă.

Judeţul Suceava  a fost reprezentat de doi elevi de la Colegiul Tehnic Rădăuţi, Lucian Flutur şi Adrian Puha însoţiţi de profesor Şofrona Mara Perţa, instructor şi arbitru în competiţiile de debate. Adrian Puha este preşedintele Consiliului Şcolar al Elevilor din colegiul rădăuţean. Pentru ambii a fost prima întâlnire cu fenomenul dezbaterilor iar rezultatele au fost mulţumitoare, cei doi obţinând 70 respectiv 71 de puncte, în condiţiile în care cel mai bun vorbitor al competiţiei KP a obţinut 78 de puncte.Dezbateri2

Moţiunile propuse şi jucate au fost următoarele :

  • Pentru competiţia WS :
  1. AP ar introduce ore de pregatire militară în liceu.
  2. AP ar obliga administrațiile locale să finanțeze proiecte de tineret care au implicare în viața comunității
  3. AP ar introduce programe de pregatire legislativă pentru elevii care au împlinit 16 ani în vederea îndeplinirii responsabilităţilor cetăţeneşti.
  • Pentru competiţia WS :

Este justificat ca administrațiile locale sa fie obligate sa finanțeze proiecte de tineret care au implicare în viața comunității.

Informare realizată de prof. Perta Sofrona.

TV

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s