Olimpiada meșteșugurilor artistice tradiționale

Standard

Olimpiada Națională a meșteșugurilor artistice tradiționale, ediția a XIX-a, organizată de I.Ș.J. Sibiu și Muzeul Astra Sibiu, se desfășoară în perioada 6-11 august 2014, sub egida M.E.N. și are motto-ul ” a educa înseamnă înainte de toate a integra pe copil în viaţa neamului său” (Simion Mehedinţi).

Concursul se adresează copiilor cu vârste cuprinse între 6-18 ani care se manifestă, prin instrucţia şi educaţia primite în familie sau la şcoală, ca adevăraţi creatori de artă populară şi cunoscători ai secretelor meşteşugului tradiţional din satul de origine: olărit, împletit, ţesut, cusut, croşetat, brodat, brodat cu mărgele, confecţionat podoabe, cojocărit, curelărit, confecţionat măşti, prelucrare artistică a lemnului, sculptură lemn, confecţionat mobilier, mobilier pictat, prelucrare sau decorare a metalului, osului sau cornului, confecţionat instrumente muzicale, pictat icoane pe lemn, sticlă sau piatră, pictură naivă, icoane de vatră, metaloplastie, încondeiat ouă, potcovit ouă, împletit fibre vegetale.

Peste 250 de elevi participă la etapa națională, cu scopul de a conştientiza populaţiea şcolară asupra valorilor perene ale civilizaţiei populare româneşti, de a îmbogăţi talentul şi aptitudinile, de a dezvolta abilităţile practice în vederea promovării valorilor de artă populară autentică.

Județul Suceava este reprezentat de 5 elevi: Hagătiş Emanuel – prelucrarea osului, Ţarcă Mihai – prelucrarea lemnului, Kzutka  Alina – încondeiat ouă, Chiperi Geanina – cusături tradiționale, Botez Andrei – cojocărie – cusături pe piele.

Tatiana Vîntur

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s