”Casa ecologică” calificată la etapa internațională

Standard

În perioada 15-20 iulie 2014 s-a desfășurat a XVI-a ediţie a Concursului Naţional de Proiecte de Mediu, în Tabăra Muncel, judeţul Iaşi.

Județul Suceava a participat cu două echipaje la secțiunea liceu, echipaje clasate pe primele locuri la etapa județeană, desfășurată de  I.Ș.J.Suceava la Colegiul Tehnic ”Petru Mușat” Suceava.

Proiectele județului Suceava participante la etapa națională sunt:

1. „Casa ecologică” autori: Davidel Lorena şi Ilincăi Ecaterina clasa a XI-a; coordonator: prof.dr. Marcel Porof – Clubul Copiilor Fălticeni
2. „Conacul lebedelor”, autori: Leţi Ioana şi Zaharia Cezar clasa a XI-a; coordonator: prof.dr. Marcel Porof – Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni.
Articolul elevilor participanți la etapa națională este redat mai jos:

”4 elevi fălticeneni au fost selectați pentru a participa, în perioada 15-20 Iulie 2014 la cea de-a XVI -a ediție a Concursului Național de Proiecte de Mediu, în Tabara Muncel din județul Iași, eveniment ce a reunit peste 150 de elevi din întreaga țară și din Republica Moldova.

Participanții au fost selectați în luna iunie, în urma desfășurării fazei județene a concursului. În ambele etape, jurizarea s-a făcut în funcție de ciclurile de învățământ, gimnazial și liceal.

În cadrul celor câtorva zile de tabără, participanţii au avut de prezentat câte un proiect, în baza căruia aceştia urmau să fie erarhizațí. Elevii au trebuit să iasă din zona lor de confort şi să-şi pună serios creativitatea şi inventivitatea la încercare, din care să rezulte un concept inovator care să uimească.

Aspectele pe care le-au avut în vedere jurații au fost prezentarea standului, originalitatea, conținutul științific, modul de susținere al proiectului de către autori, valoarea soluției găsite, pertinența ei, sustenabilitate și parteneriatele în proiect.

Elevii fălticeneni, Alexandra Pavăl, Ecaterina Ilincăi, Ioana Leți, Eduard Boboc la care se adaugă Davidel Lorena și Zaharia Cezar care au avut o contribuție importantă în realizarea proiectelor, au reprezentat cu mândrie Clubul Copiilor Fălticeni și Colegiul Național ”Nicu Gane” Fălticeni. Au fost selectați să participe la secțiunea ”liceu” cu lucrările ”Casa ecologică” și ”Conacul lebedelor”, realizate sub îndrumarea domnului prof. dr. Marcel Porof.

DSCN7024

”Casa ecologică” dezbate problematica amplasării unei locuințe a viitorului în arealul municipiului Fălticeni, care să folosească toate resursele naturale pentru a funcționa. Scopul acestei lucrări a fost de a evidenţia importanţa utilizarii tuturor resurselor naturale existante din perspectiva dezvoltării durabile, în veredea realizării unui spaţiu de locuit ideal.

Pentru cea de-a doua lucrare, premisa a fost faptul că lebedele de iarnă (Cygnus cygnus), specie destul de rară,  a început  să  acapareze de ceva ani teritoriul acvatic fălticenean și s-a dorit ca acest lucru să fie conştientizat de către cetăţenii orașului prin protejarea şi ematizarea acestei minunate specii.DSCN7033

Ambele poiecte au fost premiate, astfel încât, în urma jurizării finale, ”Conacul lebedelor” a obținut al III-lea loc, iar ”Casa ecologică” s-a clasat pe locul I, la egalitate cu echipajul moldovenilor de peste Prut și cu cel clujean și totodată au câștigat dreptul de a participa la etapa internațională.”

Felicitări!

Tatiana Vîntur

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s