Energiile Școlii Altfel

Standard

Într-o lume mercantilă greu își fac loc întâlnirile cu iz  științifico- fantastic, întâlnirile în care se discută despre astronomie, nu astrologie, despre (re)generarea energiilor și armonia științelor. Aceste întâlniri au totuși loc prin ”conspirația” energiilor pozitive și a conexiunilor ce se realizează, deloc întâmplător (Școala Gimnazială ”Simion Florea Marian” Ilișești, Liceul Tehnologic Mihai Eminescu” Dumbrăveni, Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava și Societatea Științifică ”Cygnus”).

Am avut privilegiul să particip la o astfel de întâlnire, într-o căutare a… centrului Universului, a descoperirii enigmelor Terrei, a întrebărilor despre ordinea și dezordinea planetei ce ne găzduiește de ceva vreme, a explicațiilor despre energii regenerabile sau despre simbioza cu roboții din ce în ce mai umanizați.

Spectatorii, sau mai bine spus, interlocutorii, au fost elevii cu vârste între 7 și 17 ani de la Școala Gimnazială ”Simion Florea Marian” Ilișești și Liceul Tehnologic Dumbrăveni, care au participat la  o  pledoarie pentru știință și  ”science fiction” realizată cu aceeași pasiune, generozitate, dinamism și tinerețe de către invitatul special al ”Energiilor regenerabile” (un proiect în cadrul Școlii Altfel) – domnul Alexandru Mironov – scriitor, jurnalist, fost ministru al tineretului și sportului, mai activ decât mulți activi, mai… altfel ca structură și viziune.P1280042

”Dacă Universul ar fi finit, ce formă ar avea?”, ”Istoria Universului”,”Robotul Curiosity de pe Marte”, ”Dumnezeu este în Univers sau Universul este în Dumnezeu?”, ”Viitorul include existența  extratereștrilor?”, ”Oamenii pot fi înlocuiți de roboți?” sunt întrebări ce au stârnit curiozitatea celor peste 200 de perechi de ochi mirați și dornici de cunoaștere.

”Să ne îmbolnăvim de nevoia de învățare” a fost urarea transmisă deopotrivă elevilor și profesorilor de către distinsul invitat care a oferit date și fapte, energie și emoție, a oferit autografe și un dar: ”Odiseea spațială a Terrei către alte lumi” și ”Invazie extraterestră”, celui mai activ participant (declarat ad-hoc), Marius, un copil ce abia se inițiază în tainele literelor, dar cu răspunsuri …documentate și spontane despre …”câte-n…Lună și-n..stele!”.P1280055

Parada ”science fiction” a fost  completată de ”Roboții- introducere în minunata lor lume”, susținută de prof. Dan Milici (Universitatea ”Ștefan cel Mare” Suceava) și ”Tainele astronomiei”, incursiune realizată de domnul inspector școlar prof. Petru Crăciun (I.Ș.J. Suceava).

Întâlnirea s-a încheiat cu … lansarea unei rachete, o rachetă nonformală (am fost la bordul ei) ce a amintit de o… altfel de școală și de nevoia ca, tot mai des, adulți și copii, săP1280061 ne …”îmbolnăvim de învățare”.

Tatiana Vîntur

P1280030

 

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s