Votul pentru Parlamentul European

Standard

Între 22 și 25 mai 2014 se va desfășura alegerea celor 751 de membri ai Parlamentului European (europarlamentari) pentru următorii cinci ani.

Europarlamentarii aleși vor reprezenta peste 500 de milioane de cetățeni din 28 de state membre. Locurile în Parlament sunt repartizate între diferitele state pe baza principiului „proporționalității degresive”. Cu alte cuvinte, statele cu o populație mai numeroasă au mai multe locuri decât statele mai mici, dar statelor mai mici le revin mai multe locuri decât ar rezulta dintr-un calcul strict proporțional.

Alegerile europene din 2014 sunt diferite de ultimele alegeri (2009) deoarece acestea sunt primele alegeri desfășurate după intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona, în 2009, care a conferit o serie de noi competențe Parlamentului European. De exemplu, nominalizarea de către statele membre a președintelui Comisiei Europene, în toamna 2014, va trebui să țină seama de rezultatele alegerilor europene. Prin urmare, alegătorii au acum un cuvânt greu de spus în privința candidatului care va prelua cârma Uniunii Europene.

Mai multe informații:

Alegeri 2014

Myvote 2014

Votul este cea mai puternică armă

Sursa: Portalul european pentru tineret

TV

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s