Capitale europene ale culturii

Standard
Riga și Umeå iau locul orașelor Marsilia și Kosice, ca cele două Capitale europene ale culturii în 2014. Ele vor avea un an al muzicii, teatrului, dansului, filmului și literaturii, cu multe evenimente prin care își vor prezenta cultura întregii lumi.

Capitala letonă, Riga, are ca principal eveniment un lanț uman care transferă cărți din mână în mană, de la vechea la noua clădire a Bibliotecii Naționale a Letoniei, denumită „Gaismas Pils” (Palatul Luminii).

Orașul suedez Umeå, cea mai de nord capitală a culturii de până acum, va oferi publicului și vizitatorilor săi din toată Europa un an inovator, plin de provocari.

Capitalele europene ale culturii sunt desemnate de Consiliul Uniunii Europene pentru o perioada de un an, în cursul căruia acestea organizează o serie de evenimente culturale cu o puternică dimensiune europeană. Lansată în 1985, inițiativa a devenit unul dintre cele mai prestigioase evenimente culturale de profil din Europa. Un oraș nu este ales Capitala europeană a culturii numai pentru ceea ce este, ci mai ales pentru ceea ce își propune să facă pe parcursul unui an, care trebuie să fie excepțional.

Mai multe informații:

Riga 2014: http://riga2014.org/eng

Umeå 2014: http://umea2014.se/en

Tatiana Vîntur

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s