Întâlniri cu Alex Ștefănescu la Suceava

Standard

LA SUCEAVA, DUPĂ 50 DE ANI. Cunoscutul scriitor Alex. Ştefănescu revine în oraşul natal pentru a participa la două evenimente culturale care îi sunt dedicate.

Joi, 5 decembrie, ora 18, la librăria Cărturești din Suceava (Calea Unirii, nr. 22, în incinta Iulius Mall) are loc lansarea volumului:
Convorbiri cu Alex. Ștefănescu de Ioana Revnic.

Într-o carieră literară de cincizeci de ani, Alex. Ștefănescu a scris despre câteva mii de autori. I-a portretizat, le-a analizat opera, le-a povestit viața. Dar cine este Alex. Ștefănescu? Unde a copilărit? Cum s-a format? De ce s-a dedicat criticii și istoriei literare? Ce mari scriitori a cunoscut? Unde a călătorit? Cu ce se ocupă în afară de literatură? Pe cine a iubit? Ce prieteni are? Care sunt adversarii săi?
Este adevărat că scrie și versuri, fără să le arate nimănui? Își iubește țara? Ce crede despre lumea de azi?

La aceste întrebări și la multe altele a obținut răspunsuri Ioana Revnic. Ea l-a determinat pe Alex. Ștefănescu să spună adevărul, tot adevărul și numai adevărul.

Vor fi prezenţi la lansare cei doi autori ai cărţii, care vor acorda autografe. Alex. Ștefănescu, originar din Suceava, va evoca anii în care a fost elev la Colegiul „Petru Rareș”.
Cartea va fi prezentată de Elena-Brânduşa Steiciuc, profesor doctor al Universităţii „Ştefan cel Mare” Suceava

Lansarea precedă conferinţa cu tema Cine mai are nevoie azi de literatură? susţinută de Alex. Ştefănescu vineri, 6 decembrie, de la ora 12 la Biblioteca I.G. Sbiera.

,,Cine mai are nevoie azi de literatură?” se întreabă criticul. Răspunsul îl oferă el însuşi: ,,Toți avem nevoie, dar nu știm că avem nevoie. Marinarii de pe vremuri, care navigau pe mări și oceane constatau că le apăreau pete negre hidoase pe față și nu înțelegeau din ce cauză. Sufereau, de fapt, de scorbut, o boală provocată de lipsa îndelungată a vitaminei C. Ceva asemănător pățim noi, în absența literaturii: ni se urâțește sufletul.”

Spirit lucid şi subtil, Alex. Ştefănescu vorbeşte despre motivele şi despre consecinţele înstrăinării cititorilor actuali, de literatură.

,,Oamenii de azi s-au obişnuit să-şi procure orice plăcere repede, iar plăcerea pe care o oferă cititul se obţine îndeplinind un ritual: să iei cartea, să o deschizi, să descifrezi textul cuvânt după cuvânt, să reconstitui în mintea ta personajele, situaţiile, stările sufleteşti descrise. Mulţi nu au răbdare să facă acest efort, în condiţiile în care, prin simpla apăsare a unui buton, pot aduce pe ecranul televizorului imagini de oriunde şi de oricând. Este vorba de un ruşinos triumf al lenei, care i-a despiritualizat pe oameni, i-a infirmizat, i-a dat înapoi pe scara evoluţiei”, conchide Alex. Ştefănescu.
Despre personalitatea scriitorului Alex Ştefănescu va vorbi scriitorul Constantin Hrehor.

Lansarea cărţii Convorbiri cu Alex. Ștefănescu de Ioana Revnic şi conferinţa cu tema Cine mai are nevoie azi de literatură? susţinută de Alex. Ştefănescu sunt evenimente organizate de Librăriile Cărtureşti, Asociaţia SEVA, EDUMAX şi Societatea Scriitorilor Bucovineni.
Parteneri: Cabinet parlamentar deputat Sanda Maria, Ardeleanu, Inspectoratul Şcolar judeţean Suceava, Biblioteca judeteana I.G. Sbiera, Colegiul Naţional „Petru Rareş”, Colegiul Naţional „Ştefan cel Mare”, Colegiul Naţional „Mihai Eminescu”,Colegiul de Artă „Ciprian Porumbescu”, Universitatea „Ştefan cel Mare” Suceava.

Sponsori: Clubul ROTARY Suceava Bucovina, Clinica oftalmologica „NOVAOPTIC” , S.C. MOLDSILVA SA

ALEX. ŞTEFĂNESCU. Critic şi istoric literar, prozator, dramaturg, publicist, realizator de emisiuni TV. Născut la 6 noiembrie 1947.
Redactor (începând din 1990) și redactor -şef (în perioada 1995–2010) al revistei România literară.
Autor a mii de articole şi a 20 cărţi, dintre care a avut un mare ecou Istoria literaturii române contemporane. 1941-2000, apărută în 2005 (Premiul Uniunii Scriitorilor, Premiul Academiei). Volumele Jurnal secret, 2009 şi Bărbat adormit în fotoliu, 2010 s-au epuizat din librării şi au fost reeditate la cererea publicului.
Emisiunea Un metru cub de cultură difuzată de Realitatea TV i-a adus Premiul APTR pentru talk-show-uri pe 2004, iar altă emisiune, realizată pentru TVR Cultural, Istoria literaturii române contemporane povestită de Alex. Ştefănescu – Premiul APTR pentru emisiuni culturale pe 2008.
În 2009 a publicat o carte despre două sute cincizeci de cărţi proaste, Cum te poţi rata ca scriitor. Tot în 2009 a început să realizeze şi o emisiune TV pe această temă, Tichia de mărgăritar. A urmat, între
2011-2013, emisiunea Iluminatul public, consacrată celor mai bune cărţi apărute după 1989.

IOANA REVNIC este doctor în Filologie al Universităţii din Oradea, cu o teză despre opera lui Ştefan Bănulescu, lucrarea, coordonată de criticul, istoricul literar şi profesorul universitar Ion Simuţ. A fost
bursieră a Şcolii Postdoctorale „Valorificarea identităţilor culturale în procesele globale” (preşedintele consiliului ştiinţific Acad. Eugen Simion), proiect derulat sub înaltul patronaj al Academiei Române. A
publicat studii literare şi interviuri în volume colective, articole şi interviuri în diverse reviste culturale. Este autoarea volumului de interviuri Dresură de lei (Editura Curtea Veche, 2011) şi a volumului Lumea romanului românesc. Perioada 1965 – 1989 (Editura Muzeului Naţional al Literaturii Române, 2013).

Organizatorii,
Asociaţia SEVA, EDUMAX, Librăriile Cărtureşti, Societatea Scriitorilor
Bucovineni
Angela Zarojanu, Elena-Manuela David, Cristina Iacob, Carmen Veronica
Steiciuc

TVafis Alex Stefanescu 6

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s